6 dingen die u moet weten over elektrotechnische-inspecties

By 21 oktober 2020E-inspecties, Nieuws

Het regelmatig controleren van uw elektrische installaties en aangesloten arbeidsmiddelen en machines zorgt voor een verminderd risico en geeft u de zekerheid dat uw installatie veilig en naar behoren werkt. Daarmee voldoet u aan de eisen voor een veilige werkomgeving én aan de voorschriften van uw verzekeraar. In dit artikel zetten we de belangrijkste feiten over elektrotechnische-inspecties op een rijtje.  

Elektrotechnische inspecties zijn niet verplicht, maar wel aan te raden

Het is tot op heden nog niet bij wet verplicht om elektrotechnische inspecties te laten uitvoeren. Mogelijk heeft uw bedrijf wel een privaatrechtelijke verplichting, bijvoorbeeld vanuit uw verzekeringsmaatschappij. Daarnaast draagt het uitvoeren van een periodieke inspectie bij aan uw zorgplicht als installatie-eigenaar en worden risico’s in kaart gebracht. De bedrijfszekerheid van uw installatie neemt toe en u voorkomt mogelijke schade.  

Er is geen uniforme inspectie-frequentie

Hoe vaak u uw installatie dient te laten inspecteren hangt af van verschillende factoren zoals de toepassing van uw installatie, het bouwjaar of jaar van ingebruikname. Daarnaast kan de frequentie vastgelegd zijn in een overeenkomst of polis van uw verzekeraar. 

Het verschil tussen NEN 1010 en NEN 3140

Een NEN 1010-inspectie is een opleveringsinspectie van uw nieuwe elektrische installatie, uitbreiding of aanpassing. Vaak zijn onze inspecteurs al tijdens de installatie aanwezig. Een NEN 3140inspectie is een periodieke inspectie aan uw bestaande elektrische installatie. Uw installatie is dan al enige tijd in gebruik. Slijtage en gebruikerssporen kunnen nadelige gevolgen hebben.  

Daarnaast bieden wij inspecties die onder de SCIOS Certificatieregeling vallen. U bent dus gegarandeerd van een uitvoering door gekwalificeerde inspecteurs. SCIOS Scope 8 omvat de inspectie aan uw elektrotechnische installatie, waar SCIOS Scope 9 betrekking heeft op uw arbeidsmiddelen en SCIOS Scope 10 een oordeel geeft over het brandrisico van uw elektrisch materieel. Geheel nieuw in de branche is SCIOS Scope 12, inspectie van uw zonnestroominstallatie. 

 Een inspectie heeft geen vaste prijs

Wat een inspectie precies kost is afhankelijk van diverse factoren zoals vloeroppervlak, toepassing van de elektrische installatie en het aantal verdeelinrichtingen. U kunt hiervoor geheel vrijblijvend een offerte aanvragen. Hierin vindt u een duidelijke omschrijving van de metingen en controles die worden uitgevoerd en gerapporteerd. Dit alles is verwerkt in een nauwkeurig inspectieplan. Ook leest u waarmee u rekening dient te houden tijdens het uitvoeren van deze inspectie. 

 De inspecteur dient vakbekwaam én deskundig te zijn

Een elektrotechnische inspectie mag enkel worden uitgevoerd door een vakbekwaam persoon die ook de deskundigheid bezit om inspecties uit te voeren. Van Empel Inspecties en Advisering is een onafhankelijk en SCIOS-gecertificeerd inspectiebedrijf zodat u er zeker van bent dat uw inspectie voldoet aan de juiste eisen.  

 Thermografisch onderzoek is zowel een elektrotechnische als een werktuigbouwkundige inspectie

Thermografisch onderzoek maakt hotspots in uw installatie zichtbaar. Dit zijn indicaties van naderende problemen door defecte bedrading, slechte verbindingen of geleidingen. Thermografie wordt doorgaans gelinkt aan elektrotechnische inspecties maar is op meerdere terreinen toepasbaar – zoals stookinstallaties. Hiermee kunnen lekkages, hotspots en warmteverliezen perfect opgespoord worden.  

Zijn uw installaties in orde? Gaat u een nieuwe installatie plaatsen of een bestaande uitbreiden? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie of om te weten te komen hoe wij u van dienst kunnen zijn.