Koolmonoxide, een onderschat en onbegrepen gevaar

Van Empel Inspecties en AdviseringAfgelopen maand kwam het eindrapport van de Onderzoeksraad voor veiligheid uit. Op de achterliggende pagina’s  kunt u de conclusies en het volledige rapport nog eens op uw gemak nalezen. Wij hebben een eerste selectie voor u gemaakt.

Hoofdconclusie

Ongevallen met koolmonoxide vormen een onderschat probleem. In Nederland worden jaarlijks vijf tot tien dodelijke slachtoffers en honderden gewonden geregistreerd als gevolg van een ongeval met koolmonoxide. Niet alle ongevallen worden echter opgemerkt of geregistreerd. Er zijn indicatoren dat de werkelijke aantallen slachtoffers drie tot vijf keer zo hoog liggen.

Lees meer over het rapport

De expertise van van Empel

ruud

Ruud van Empel

Als specialist op het gebied van onafhankelijke inspecties van stookinstallaties was van Empel betrokken  bij het door de Onderzoeksraad uitgevoerde onderzoek. Ruud van Empel heeft in een uitgebreid interview met de onderzoekers zijn kennis en kunde gedeeld. Inmiddels zijn wij, vooruitlopend op eventuele (overheids)maatregelen, met partijen aan de slag gegaan om de werkelijke risico’s in kaart te brengen. Zoals uit het rapport blijkt is er nog voldoende werk aan de winkel. Natuurlijk zal van Empel een actieve bijdrage blijven leveren aan de verdere uitwerking en formalisering van de onderzoeksresultaten.

Preventie, veiligheid en continuiteit

van Empel is een groot pleitbezorger van Echte Preventie: het daadwerkelijk inzetten op het voorkomen van ongelukken. Het in kaart brengen van de daadwerkelijke risico’s en de mogelijke gevolgen is daarin belangrijker dan het slechts voldoen aan wet- en regelgeving. Ook het rapport van de Onderzoekraad geeft pijnlijk weer dat regelgeving alleen niet voldoende is. Denken vanuit risico’s en daarop acteren. Continuïteit door veiligheid.

De conclusies uit het rapport

onderzoeksraadConclusie 1: verbrandingsinstallaties zijn niet failsafe en foolproof
Conclusie 2: erkende installateur (kwaliteitslabel) geen garantie voor veilige installatie
Conclusie 3: borging door de branche vertoont hiaten
Conclusie 4: overheid kan meer doen om bewoners te beschermen
Conclusie 5: koolmonoxide moeilijk te detecteren en diagnosticeren.

Aan de slag

Tot medio 1998 werden de installaties (gas en elektra) in een woning bij een aan- of verkoopsituatie altijd gekeurd door de energiebedrijven. Hierdoor bleef de kwaliteit van de installaties op peil, omdat er bij gevonden gebreken direct maatregelen genomen moesten worden door de eigenaar. De energiebedrijven sloten anders een woning niet aan op de energievoorzieningen. Door de privatisering van deze bedrijven en veranderde wetgeving van de overheid is deze controle helemaal weggevallen en is de staat en toestand van de installaties in de woning geheel voor rekening, risico en verantwoording van de eigenaar. In aansluiting hierop en in samenspraak met een aantal woningbouwverenigingen hebben wij een inspectieproduct ontwikkeld, gebaseerd op de NTA 8025. De veiligheidsinspectie woning GWE | NTA8025.

Lees meer over de Veiligheidsinspectie woning (GWE)