Veilig wonen voor u en of uw huurders

aardlekinspectieTot medio 1998 werden de installaties (gas en elektra) in een woning bij een aan- of verkoopsituatie altijd gekeurd door de energiebedrijven. Hierdoor bleef de kwaliteit van de installaties op peil, omdat er bij gevonden gebreken direct maatregelen genomen moesten worden door de eigenaar. De energiebedrijven sloten anders een woning niet aan op de energievoorzieningen. Door de privatisering van deze bedrijven en veranderde wetgeving van de overheid is deze controle helemaal weggevallen en is de staat en toestand van de installaties in de woning geheel voor rekening, risico en verantwoording van de eigenaar.

Koolmonoxide, een onderschat en onbegrepen gevaar

De meeste koolmonoxideongevallen gebeuren op dit moment met cv-ketels. In mindere mate vinden koolmonoxideongevallen plaats met geisers, die van oudsher een belangrijk aandeel hadden in ongevallen. De meest voorkomende factoren die ongevallen veroorzaken, zijn slecht functionerende of verkeerd afgestelde toestellen, problemen met de luchttoevoer en problemen met de rookgasafvoer. Bij de meeste onderzochte ongevallen werd volgens de bewoner periodiek onderhoud verricht door een installateur met kwaliteitslabel. Als een ongeval met koolmonoxide werd opgemerkt, was er in de meeste gevallen sprake van detectie door een koolmonoxidemelder. Het is niet bekend hoe betrouwbaar deze zijn. Ook hulp- en zorgverleners herkennen een koolmonoxideongeval niet altijd.

Het eerlijke verhaal

Veel burgers en bedrijven gaan er (onbewust) vanuit dat de brandweer verantwoordelijk is voor hun brandveiligheid; dat dit wel goed geregeld is. De overheid treedt echter met regelgeving voor brandveiligheid steeds meer terug. En de brandweer heeft tijd nodig om ter plaatse te komen en voldoende slagkracht te organiseren. Als voor brandveiligheid alleen op de brandweer wordt geleund, kan het vereiste niveau meestal niet worden bereikt. Bij woningen zal men zelf voorzorgsmaatregelen moeten treffen om veilig buiten te komen. Maar is uw woning waarin u woont of die u verhuurt aan derden eigenlijk wel veilig?

Veiligheidsinspectie woning NEN 8025

Momenteel voldoen gas- en elektrische installaties naar schatting in meer dan helft van de woningen niet aan de veiligheidseisen. Cijfers van het CBS laten zien dat in meer dan 44% van de binnenhuisbranden een onveilige installatie deze brand veroorzaakte en/of verergerde. Vaak is zelfs sprake van een ronduit gevaarlijke situatie met brand- of ontploffingsgevaar. Daarom is het verstandig om uw gas- en elektrasysteem periodiek te laten inspecteren. Wij gebruiken hiervoor de NEN 8025 als uitgangspunt.  Meer weten over deze inspectievorm voor u als eigenaar of beheerder?

Lees verder   Plan uw inspectie