Wijzigingen inspectieresultaat binnen 12 maanden

Binnen de SCIOS-inspectiebranche geldt nu een vaste termijn waarin inspectieresultaten kunnen worden aangepast in het landelijke SCIOS-portaal. De reden hiervoor is helder:

  • Het is onredelijk van een SCIOS-inspectiebedrijf te verwachten dat zij een goedkeuringsverklaring afgeven voor een installatie die zij langer dan 12 maanden niet hebben gezien.
  • De wettelijke hersteltermijn voor stookinstallaties is conform het Besluit activiteiten leefomgeving vastgesteld op twee weken; dit was altijd al zo.
  • Voor enkele elektrische installaties zijn advieshersteltermijnen vastgelegd, zoals bij SCIOS Scope 10, waarbij conform NTA 8220 een hersteltermijn van drie maanden geldt.

Belangrijk: De hersteltermijnen voor de installatie-eigenaar staan los van de 12 maanden die SCIOS-inspectiebedrijven hebben om een inspectieresultaat in het SCIOS-portaal te wijzigen. Het is altijd de verantwoordelijkheid van de installatie-eigenaar om tijdig herstelwerkzaamheden te laten uitvoeren.

Advies voor herbeoordeling: Vraag uw herbeoordeling ten minste drie maanden vóór het verstrijken van de 12 maanden aan om voldoende tijd voor planning te garanderen. Verzoeken buiten deze termijn kunnen mogelijk niet tijdig worden verwerkt.

Ingangsdatum wijziging: Sinds oktober 2021 is deze regeling actief in de SCIOS Certificatieregeling, oorspronkelijk voor inspecties vanaf 1 januari 2022. Vanaf 22 mei 2023 werd het technisch onmogelijk om hiervan af te wijken in het SCIOS-portaal. Per 12 november 2023 heeft SCIOS de ingangsdatum definitief aangepast naar 1 mei 2023.

Onderhoud aan stookinstallaties

SCIOS Periodiek Onderhoud (PO)

SCIOS Periodiek Onderhoud (PO) betreft het uitvoeren van voorgeschreven onderhoudswerkzaamheden aan technische installaties, zoals stookinstallaties, conform de richtlijnen van de SCIOS-Certificatieregeling. Het doel van dit onderhoud is het waarborgen van de veiligheid, bedrijfszekerheid, energie-efficiëntie en wettelijke conformiteit van de installatie.

Het uitvoeren van SCIOS PO is voorbehouden aan een SCIOS Bevoegd Persoon, werkzaam bij een SCIOS-gecertificeerd bedrijf (de zogeheten Certificaathouder). Deze werkzaamheden worden uitgevoerd op basis van de specifieke scopes binnen de SCIOS-regeling.

In tegenstelling tot de SCIOS Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) en de SCIOS Periodieke Inspectie (PI), die wél wettelijk verplicht zijn voor keuringsplichtige installaties, is het uitvoeren van SCIOS PO niet wettelijk verplicht. Desondanks levert het uitvoeren van onderhoud conform de SCIOS-regeling een aantoonbare bijdrage aan de kwaliteit, betrouwbaarheid en veiligheid van de installatie en de bijbehorende documentatie.

Onderhoud omschreven in Besluit bouwwerken Leefomgeving
In artikel 6.39 lid 4 van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) is bepaald dat wanneer uit een keuring blijkt dat een installatie onderhoud nodig heeft, dit onderhoud binnen twee weken na de keuring moet worden uitgevoerd.

In deze context wordt met “onderhoud” specifiek gedoeld op correctief onderhoud. Dit betreft onderhoud dat wordt uitgevoerd nadat een storing, defect of gebrek is vastgesteld, met als doel de installatie weer in een veilige en goed functionerende staat te brengen. Correctief onderhoud verschilt van preventief onderhoud, dat juist is gericht op het voorkómen van storingen.

Wanneer in een SCIOS-rapportage (EBI of PI) wordt vermeld dat onderhoud noodzakelijk is, wordt dit — in lijn met het Bbl — geïnterpreteerd als correctief onderhoud. Conform artikel 6.39 lid 4 Bbl dient dit onderhoud dan uiterlijk binnen twee weken te worden uitgevoerd.

Het is belangrijk om op te merken dat dit correctieve onderhoud niet gelijkstaat aan SCIOS Periodiek Onderhoud (PO). Indien in een rapport wordt gesproken over SCIOS PO, dan zijn de specifieke voorschriften en termijnen van toepassing zoals omschreven in de passage over SCIOS Periodiek Onderhoud (PO) in dit handboek.

Onderhoud conform fabrikantsvoorschriften
Onderhoud conform fabrikantsvoorschriften houdt in dat onderhoudswerkzaamheden worden uitgevoerd volgens de richtlijnen, instructies en intervallen die door de fabrikant van een installatie, machine of toestel zijn vastgesteld. Deze voorschriften zijn bedoeld om de veiligheid, betrouwbaarheid en levensduur van het product te waarborgen en vormen vaak een voorwaarde voor het behoud van garantie en aansprakelijkheid.

Het onderhoud omvat doorgaans specifieke handelingen, het gebruik van voorgeschreven onderdelen of middelen, en controlepunten die zijn afgestemd op de technische eigenschappen van het product.

Onderhoud conform CO-Vakmanschap
Onderhoud conform CO-Vakmanschap betreft het wettelijk voorgeschreven onderhoud aan gasverbrandingsinstallaties en bijbehorende verbrandingsluchttoevoer- en rookgasafvoersystemen (BLR-systemen), zoals cv-ketels, geisers, boilers en luchtverwarmingstoestellen met een vermogen tot en met 100 kW* in woningen en kleine utiliteitsgebouwen. Dit onderhoud moet worden uitgevoerd door een bedrijf met een geldige CO-certificering (bijv. BRL 6000-25) en door een vakbekwame monteur met een geldig CO-Vakmanschapspaspoort. Tijdens het onderhoud worden de installatie en het BLR-systeem gecontroleerd op veiligheid, verbranding, en koolmonoxidelekkage met professioneel en gekalibreerd meetgereedschap. Alle werkzaamheden en meetresultaten moeten worden vastgelegd. Indien er een onveilige situatie wordt vastgesteld, moet de installatie direct buiten gebruik worden gesteld totdat herstel heeft plaatsgevonden volgens de richtlijnen van het CO-Vakmanschapstelsel.

*Ten tijde van het tot stand komen van deze regelgeving zijn er meerdere bovenwaarden besproken, zoals bijvoorbeeld tot en met 70kW. De regeling is vervolgens geïmplementeerd met de bovenwaarde tot en met 100kW. Hier kan in de markt wat onduidelijkheid over bestaan.

Deze wet is formeel een wijziging van het Besluit activiteiten leefomgeving (Bal) en het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl) en is sinds 1 april 2023 verplicht. De regelgeving is vastgelegd in:

  • Artikel 6.55 van het Bal: stelt dat werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties (plaatsen, onderhouden, repareren) alleen mogen worden uitgevoerd door een gecertificeerd bedrijf met CO-vakbekwaam personeel.
  • Artikel 7.33 van het Bbl: regelt de veiligheid van binneninstallaties voor gas, inclusief eisen aan de opstelling van toestellen en de afvoer van verbrandingsgassen.

Relatie tussen CO-Vakmanschap en SCIOS voor onderhoud
In Nederland gelden verschillende wettelijke kaders voor het onderhouden en keuren van gasverbrandingsinstallaties. Twee belangrijke regelingen die hierop van toepassing zijn, zijn het stelsel CO-Vakmanschap en de SCIOS-keuringsplicht. Hoewel deze regelingen deels overlappen in toepassingsgebied, verschillen ze in doelstelling, juridische basis en eisen aan uitvoerende partijen.

Let op: hoewel CO-Vakmanschap alleen geldt tot en met 100 kW, kan een installatie onder die grens wél onder de SCIOS-keuringsplicht vallen als de eerder omschreven optelregel van toepassing is.

Overlap en onderscheid in uitvoering
Indien een gasgestookte installatie onder zowel CO-Vakmanschap als SCIOS valt, dan geldt het volgende:

  • Voor het onderhoud conform CO-Vakmanschap moet worden voldaan aan de specifieke eisen uit het CO-stelsel (CO-certificaat en CO-paspoort).
  • Echter, indien de installatie middels de optelregel óók onder de SCIOS-keuringsplicht valt, mag een SCIOS bevoegd persoon, voor de betreffende SCIOS Scope, onderhoud uitvoeren conform SCIOS Periodiek Onderhoud, zonder te voldoen aan de eisen van CO-Vakmanschap.

Veel gestelde vragen

  • Mag een SCIOS bevoegd persoon onderhoud uitvoeren aan een installatie <100kW niet vallende onder de optelregeling? NEE, hiervoor dient de persoon aanvullend te beschikken over een CO Vakmanschap bevoegd
  • Mag een SCIOS bevoegd persoon onderhoud uitvoeren aan een installatie <100kW maar samen met één of meerdere toestellen valt onder de optelregeling? JA, maar wel volgens SCIOS Periodiek Onderhoud
  • Mag een CO Vakmanschap bevoegd persoon onderhoud uitvoeren aan een installatie <100kW niet vallende onder de optelregeling? JA, de persoon beschikt hiervoor over een CO Vakmanschap bevoegdheid
  • Mag een CO Vakmanschap bevoegd persoon onderhoud uitvoeren aan een installatie <100kW maar samen met één of meerdere toestellen valt onder de optelregeling? JA, de persoon beschikt hiervoor over een CO Vakmanschap bevoegdheid, echter maken we een kanttekening dat dit geen SCIOS Periodiek Onderhoud mag zijn. Hiervoor dient de persoon aanvullend te beschikken over een SCIOS bevoegdheid
  • Waarom geen vrijstelling voor SCIOS PO bevoegde personen ten aanzien van het onderhoud aan installaties < 100 kW? Ook voor CO Vakmanschap kennen we een afmeldportaal van waaruit CO Vrij “verklaringen” worden gegenereerd. Hiervoor dien je te voldoen aan CO vakmanschap om gecertificeerd en bevoegd te zijn. Een SCIOS bevoegd persoon heeft geen toegang tot dit portaal.

Nieuw EBI-verslag brandstofleiding bij vervanging/wijziging aangesloten stooktoestellen?

Het antwoord op deze vraag is afhankelijk van een aantal factoren:

Substantiële wijzigingen aan de gasleiding
Als er geen substantiële wijzigingen hebben plaatsgevonden aan de gasleiding, is een nieuwe Eerste Bijzondere Inspectie (EBI) niet per se vereist. Substantiële wijzigingen zouden veranderingen in het ontwerp, de capaciteit of de materialen van de gasleiding kunnen omvatten.

Invloed van de wijzigingen aan de aangesloten stooktoestellen
Indien de wijzigingen aan de aangesloten stooktoestellen geen invloed hebben op de gasleiding zoals beschreven in het EBI-rapport, kan het bestaande EBI gehandhaafd blijven. Dit betekent dat als de nieuwe ketel vergelijkbare eigenschappen en specificaties heeft als de oude ketel en de veranderingen niet leiden tot andere eisen of omstandigheden voor de gasleiding, een nieuwe EBI niet nodig is.

Melding van wijzigingen
Het is wel essentieel dat er melding wordt gemaakt van de veranderingen in de aangesloten toestellen in het EBI-verslag. Dit zorgt voor een accurate documentatie van de huidige situatie van de installatie.

Geldigheid van het basisverslag
Voor periodieke inspecties en onderhoud is de aanwezigheid van een geldig basisverslag vereist. Een basisverslag blijft geldig zolang de samenstelling van de installatie niet is veranderd en er geen wijzigingen in het basisverslag zijn aangebracht. Het basisverslag moet door het uitvoerende inspectiebedrijf zijn goedgekeurd.

Voldoen aan grenswaarden en normen
De installatie moet voldoen aan de gestelde grenswaarden, normen en instructies zoals vermeld in de inspectieovereenkomst, het basisverslag of de documentatie van de leverancier van het stooktoestel. De EBI-er moet beoordelen of de uitvoering en condities in overeenstemming zijn met deze normen en instructies.

Conclusie
Als er geen substantiële wijzigingen aan de gasleiding zijn doorgevoerd en de nieuwe ketel geen invloed heeft op de condities beschreven in het bestaande EBI-rapport, is een nieuwe EBI niet noodzakelijk. Wel moet er melding gemaakt worden van de verandering in de stooktoestellen in het EBI-verslag en moet de installatie blijven voldoen aan alle relevante normen en instructies. De geldigheid van het basisverslag moet worden gehandhaafd en goedgekeurd door het uitvoerende inspectiebedrijf.

Het is belangrijk om de specificaties en instructies van de leverancier van het stooktoestel te volgen en ervoor te zorgen dat de installatie blijft voldoen aan de geldende regelgeving en grenswaarden.

Veiligheidskleppen – Vervangen / aanleveren bewijslast ter herbeoordeling

U heeft een rapport van ons ontvangen waarbij is aangegeven dat de veiligheidsklep toe is aan vervanging. In deze sectie lichten wij toe wat u in deze situatie dient te doen.
Een cv-installatie moet zijn voorzien van een veiligheidsklep nabij elk stooktoestel. De veiligheidsklep van een installatie mag niet hoger zijn afgesteld dan de maximale werkdruk die op de opschriftplaat van het toestel is aangegeven. De veiligheidsklep moet een zodanige afvoercapaciteit hebben dat alle op het water overgedragen warmte als stoom kan worden afgevoerd, waarbij de afwijking van de maximale werkdruk niet meer mag zijn dan:

  • 0,5 bar bij een werkdruk kleiner of gelijk aan 3 bar; of
  • 10 % boven de maximale werkdruk bij een werkdruk groter dan 3

(bron: NEN 3028 artikel 8.2.3)

Vervangen van de veiligheidsklep
Ten eerste dient de veiligheidsklep vervangen te worden. Daarvoor verwijzen wij u naar de NEN 3028 artikel 8.2.3 en de fabrikantsvoorschriften van de toe te passen veiligheidsklep. Hierin staat exact beschreven waar u aan moet voldoen bij het vervangen van uw veiligheidsklep.

Wanneer de huidige positie horizontaal is, dient het nieuwe veiligheidsventiel constructief te worden aangepast m.b.v. een bocht en afvoerleiding.

Aanleveren bewijslast ter herbeoordeling
Ten is eerste is het goed om te vermelden dat met ingang van, inspectiedatum 1 januari 2022, geldt dat basisverslagen en inspectierapporten met afkeurpunten ten hoogste 12 maanden na inspectiedatum geldig zijn. Na afloop van deze termijn kan een SCIOS inspectiebedrijf het resultaat van een inspectie niet meer wijzigen in het landelijk SCIOS-portaal en geen certificaat meer afgeven. De installatie zal daardoor geheel opnieuw beoordeelt dienen te worden. Vraag uw herbeoordeling daarom tijdig aan en houdt hierbij rekening met wachtentijden van 2 maanden.

Betreft de herbeoordeling enkel “het vervangen van de veiligheidsklep” dan kan deze middel bewijslast worden herbeoordeeld. Mochten er meerdere punten zijn ter herbeoordeling dan is een beoordeling op locatie vaak noodzakelijk. Herbeoordelingen kunnen wij enkel in behandeling nemen als uw aanvraag aan de volgende aspecten voldoet:

  • U stuurt uw mail naar [email protected] met als onderwerp het betreffende rapportnummer en de wens tot herbeoordeling.
  • Uw mail bevat een bijlage met een foto van de registratie in het logboek van de verrichte vervangingswerkzaamheden.
  • Uw mail bevat een bijlage met een overzichtsfoto van de opstellings/stookruimte waarop de installaties te zien zijn.
  • Uw mail bevat bijlages met detail foto’s/documentatie waarop de gegevens van de vervangen veiligheidsklep duidelijk te zien zijn. De volgende gegevens zijn van belang:
    • Merk: (bijvoorbeeld Flamco)
    • Type: (bijvoorbeeld Prescor)
    • Aansluiting: (bijvoorbeeld 3/4”)
    • Afblaascapaciteit: (bijvoorbeeld 3 Bar)
    • Bouwjaar Klep: (bijvoorbeeld 2022)

Wanneer de foto’s en documentatie niet voldoende/duidelijk zijn, dienen we dit alsnog op locatie te beoordelen. U dient er rekening mee te houden dat er aan deze administratieve herbeoordeling kosten verbonden zijn.

Aanleveren van rapporten aan derden

U bent opzoek naar een rapportage die opgesteld is door van Empel Inspecties en Advisering of B&R Inspectie en Advies. Wanneer u de opdrachtgever was ten tijde van de inspectie kunt u het rapport terugvinden op ons portaal. Dit portaal is ingericht voor opdrachtgevers met meerdere objecten in het beheer. De link naar het portaal is https://www.vanempelinspecties.com/login/. Met uw inloggegevens die u ontvangen heeft, kunt u vervolgens het betreffende rapport opzoeken. Heeft u geen omgeving in het portaal? Dan kunnen wij het rapport opnieuw aan u verzenden.

Indien u niet de opdrachtgever was ten tijde van de inspectie dan kunnen wij het gewenste rapport niet verstrekken. Deze zal opgevraagd dienen te worden bij de installatie-eigenaar/beheerder of de opdrachtgever van Van Empel Inspecties en Advisering dan wel B&R Inspectie en Advies.

Herstelverklaring SCIOS Scope 8PI, 10 en 12

U heeft een inspectierapport ontvangen waarin staat dat uw installatie niet volledig aan het inspectieplan voldoet of dat er gebreken zijn geconstateerd. Wat nu? Achterin het rapport vindt u een “herstelverklaring” met de stappen voor herstel.

Stappen voor een verklaring zonder gebreken
Om een “verklaring zonder gebreken” te verkrijgen, moet de herstelverklaring worden ingevuld en ondertekend door een erkende installateur, die daarmee bevestigt dat alle gebreken volledig en correct zijn opgelost. Voeg hierbij alle benodigde bewijsmaterialen, zoals productinformatie, berekeningen en revisietekeningen, toe.

Belangrijk om te weten:

  • Herbeoordeling binnen 12 maanden: Uw installatie moet binnen 12 maanden opnieuw worden goedgekeurd. Na deze termijn is een volledige nieuwe inspectie nodig.
  • Van Empel werkwijze: Vanwege juridische redenen kan de herbeoordeling bij ons uitsluitend via een herinspectie op locatie plaatsvinden.
  • Bij onvolledig herstel: Zonder volledig herstel is een goedkeuringsverklaring onmogelijk, en leidt een herbeoordeling niet tot een definitieve afronding.

Advies:
Controleer eerst met uw verzekeraar of een ondertekende herstelverklaring en bijbehorende bewijslasten voldoende zijn voor de verlenging van uw verzekering. Mocht een herbeoordeling door Van Empel noodzakelijk zijn, kunt u uw herbeoordeling aanvragen via ons online-formulier HERINSPECTIE. Houd er rekening mee dat hier extra kosten aan verbonden zijn en dat deze herbeoordeling geen onderdeel uitmaakt van de oorspronkelijke inspectieopdracht.