Nieuws en Cases

Hieronder vindt u een overzicht van actualiteiten, lezerswaardigheden en bijzondere voorvallen in ons werkgebied. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van het meest actuele nieuws over branche gerelateerde items? Volg ons dan via onze social media-kanalen of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

Wie zijn de mensen achter Van Empel Milieu Advies?

By | Milieu Advies, Nieuws

Even voorstellen
5 jaar geleden is Van Empel Milieu Advies opgericht als onderdeel van Van Empel Inspecties & Advisering. In de afgelopen 5 jaar zijn er intussen al meer dan 5.000 milieu adviezen en rapportages opgesteld. Het scala aan klanten is breed, van particulieren, eenmanszaken, grotere industriële of agrarische bedrijven, tot architectenbureaus, projectontwikkelaars en overheden. Dit maakt dat we veel diversiteit hebben in onze projecten en onze dagelijkse werkzaamheden.

Maar wie zijn de mensen achter Van Empel Milieu Advies? Lees meer

Waarom zijn veiligheidskleppen belangrijk?

By | Nieuws, W-inspecties

Stookinstallaties zijn uitgevoerd met diverse elektrische beveiligingen. Dit kunnen drukschakelaars maar ook opnemers, thermostaten of sensoren zijn. Elk van deze beveiligingen heeft zijn eigen functie.

Thermostaten zoals de maximaal thermostaat of sensoren zoals de maximaal sensor bewaken en beveiligen de stookinstallatie tegen een te hoge temperatuur. Tevens wordt hiermee voorkomen dat de druk van het cv water te hoog wordt (lees boven de maximaal toegestane druk opgegeven door de fabrikant), als gevolg van een te hoge temperatuur van het cv water, en daarmee de stookinstallatie (onherstelbaar) beschadigd.

Maar wat nu als de maximaal thermostaat of maximaal sensor faalt als gevolg van bijvoorbeeld een afwijking in het elektrische circuit of een defect? Dan is er gelukkig nog de veiligheidsklep. Lees meer

PERSBERICHT overname door Normec Group

By | Niet gecategoriseerd

PERSBERICHT 

Utrecht, Nederland – 10 januari 2024 

Normec, een toonaangevende organisatie in de Testing, Inspection, Certification, Compliance (TICC) industrie, kondigt met trots de overname aan van Van Empel Inspecties en Advisering BV, een gerenommeerd bedrijf in inspecties en advisering op het gebied van elektrische installaties en stookinstallaties. 

Van Empel Inspecties en Advisering BV, opgericht in 2005, heeft zich gevestigd als een expert in het waarborgen van veiligheid en continuïteit binnen organisaties. In 2021 vergrootte het bedrijf zijn expertise en marktaandeel door de overname van B&R Inspectie en Advies BV. Deze strategische zet heeft Van Empel in staat gesteld om zijn diensten uit te breiden en nieuwe markten te betreden. 

De overname door Normec vormt een belangrijke mijlpaal in de groeistrategie van Van Empel Inspecties en Advisering BV. Het biedt het bedrijf niet alleen een groter platform voor verdere uitbreiding, maar versterkt ook zijn capaciteit om klanten een nog breder scala aan gespecialiseerde diensten aan te bieden. Normec’s uitgebreide netwerk en middelen zullen de dienstverlening van Van Empel Inspecties en Advisering BV verder verrijken en de realisatie van gezamenlijke groeiambities ondersteunen. 

Michael Kuylaars, Commercieel Directeur, en Dré Timmermans, Operationeel Directeur, van Van Empel Inspecties en Advisering BV zullen de dagelijkse leiding van het bedrijf blijven voeren. Hun bewezen leiderschap en grondige kennis van de industrie zijn onmisbaar voor het voortzetten van de succesvolle bedrijfsvoering. De overname maakt het voor oprichter Ruud van Empel mogelijk om zijn aandacht volledig te richten op zijn andere bedrijfsactiviteiten, waaronder het bedrijf Van Empel Opleidingen en Training.  

De overname werd vanuit Normec begeleid door M&A Directeur Frank Kneepkens, ondersteund door gespecialiseerde dealteams van Lexence en KPMG. Van Empel Inspecties en Advisering BV werd tijdens het overnameproces ondersteund door Rob Bierens en Simone Tummers van HKB en juridisch adviseur Frank Rooijakkers van Bergjeths advocaten.  

De combinatie van Normec’s uitgebreide expertise in de TICC-industrie en Van Empel Inspecties en Advisering BV’s gespecialiseerde kennis in elektrische en stookinstallatie inspecties creëert een krachtige synergie. Deze samenwerking belooft een versterking van de dienstverlening en een grotere impact op de markt. 

Deze overname markeert een spannende nieuwe fase in de evolutie van beide bedrijven en belooft significante voordelen voor hun klanten en medewerkers. Samen zullen Normec en Van Empel Inspecties en Advisering BV voortbouwen op hun sterke fundamenten en toewijding aan kwaliteit, veiligheid en klanttevredenheid. 

Voor meer informatie over deze overname kunt u contact opnemen met: Frederik Bernoski | frederik.bernoski@normecgroup.com

Over Normec: Normec is een leidende organisatie in de TICC-industrie en biedt een breed scala aan diensten aan om de kwaliteit en veiligheid van materialen, systemen, processen, producten en diensten van haar klanten te garanderen. 

Over Van Empel Inspecties en Advisering BV: Van Empel Inspecties en Advisering BV en B&R Inspectie en Advies zijn gespecialiseerd in het inspecteren en adviseren op het gebied van elektrische installaties, stookinstallaties en milieu advies, met een sterke focus op veiligheid, preventie en continuïteit. 

 

Inspectie Meetmarkt | 16 november

By | Evenementen, Nieuws, Overig

Op donderdag 16 november staan van Empel Inspecties en Advisering en van Empel Opleidingen en Training op de Inspectie Meetmarkt!

De Inspectie Meetmarkt is een informele kennisbijeenkomst bedoeld voor iedereen die zich bezig houdt met inspectie van met name elektrische installaties. De dag wordt verzorgd door een aantal bedrijven die zich bezig houden met meetapparatuur, hulpmiddelen en software die bedoeld zijn voor het uitvoeren van inspecties en het rapporteren van dat wat de inspecteur tijdens de inspectie tegenkomt. Tijdens de dag worden er verschillende lezingen gegeven.

Vanuit van Empel geeft John de Weerd (Accountmanager) samen met Michael Kuylaars (Commercieel Directeur) de lezing: “Goede afspraken maken met je opdrachtgever of failliet gaan!”. In deze lezing vertellen John en Michael je welke afspraken belangrijk zijn om te maken als inspectiebedrijf met de opdrachtgever. Denk hierbij aan inhoudelijke technische randvoorwaarden voor de uitvoering van het werk, maar ook aan juridische zaken zoals aansprakelijkheid en beschikbaarheid van begeleiding. Veel opdrachtgevers geven opdracht op basis van hun eigen voorwaarden. De meeste verzekeringsmaatschappijen geven echter geen of beperkte dekking als je werkt onder voorwaarden van een ander. Hoe kun je zonder in een vervelende discussie te raken met je opdrachtgever hier toch een goed gesprek over voeren met respect voor elkaar?

Dit én meer vertellen John en Michael je graag tijdens de lezing op 16 november!

📅 Donderdag 16 november 2023
🗺️ Van Der Valk Hotel Cuijk (Raamweg 10, 5431 NH Cuijk)
🌐 www.inspectie-meetmarkt.nl

Wil jij (gratis!) aanwezig zijn op de Inspectie Meetmarkt? Meld je dan nu aan via: www.inspectie-meetmarkt.nl/aanmelden

Graag tot dan!

KENNISSESSIE: NEN 1010 – OPLEVERINGSINSPECTIE

By | Nieuws, Overig

DATUM: 4 OKTOBER 2023

Door middel van onze kennissessies houden we je graag op de hoogte over diverse zaken. Uit onze poll bleek dat er veel interesse is voor een kennissessie over de NEN 1010: opleveringsinspectie. Deze kennissessie verzorgen we dan ook graag voor jullie op 4 oktober! Wil je graag weten wat bij komt kijken om een eerste inspectie NEN 1010 goed te laten verlopen? Ben jij ook benieuwd naar het proces van aanvraag tot het in bedrijfstellen van de installatie? Schrijf je dan nu in voor deze kennissessie!

We praten je in een uur helemaal bij en behandelen onder andere benodigde documentatie, uitvoering van metingen en het verschil tussen een afwijkingenlijst en het inspectierapport.

PROGRAMMA KENNISSESSIE


Van Empel Inspecties en Advisering

 • Wie is van Empel?
 • Waarom een kennissessie?

Kennissessie NEN 1010: Opleveringsinspectie

 • Hoe laat je een NEN 1010 inspectie goed verlopen?
 • Het proces van aanvraag tot in bedrijfstellen van de installatie
 • Benodigde documentatie
 • Uitvoering van metingen
 • Het verschil tussen een afwijkingenlijst en het inspectierapport
 • Ruimte voor ingekomen stukken
 • Rondvraag/afsluiting

INSCHRIJVEN KENNISSESSIE: NEN 1010 – OPLEVERINGSINSPECTIE

EVENT: OVER NAAR WATERSTOF, EN DAN?

By | Nieuws, Overig

DATUM: 7 SEPTEMBER 2023

Dit event is speciaal ontwikkeld voor de industriële-, installatie- en servicesector van stookinstallaties. Tijdens het event: “Over naar waterstof, en dan?” nemen wij de deelnemers mee in de transitie van aardgas naar waterstof. We gaan dieper in op de nodige voorbereidingen, de voor en nadelen van waterstof t.o.v. aardgas, een demonstratie en nog veel meer! Tijdens dit event zijn verschillende gastsprekers aanwezig en sluiten we af met een netwerkborrel.

INTERESSE?

Heeft u interesse in dit event? Schrijf u dan nu in via: www.vanempelinspecties.com/over-ons/kennissessie

PROGRAMMA: OVER NAAR WATERSTOF, EN DAN?


Algemene informatie

 • Datum: 7 september 2023
 • Tijden: Inloop: 13:00 – 13:30 / Gastsprekers: 13:30 – 16:30 / Netwerkborrel: 16:30 – 17:30
 • Locatie: Korenmolenlaan 4, 3447 GG te Woerden (Intechnium Gebouw) – Zaal 1
 • Prijs: Kosteloos*
  (*let op: indien u zich heeft aangemeld, maar toch niet aanwezig kunt zijn vragen we u om dit minimaal 14 dagen vooraf aan te geven. Indien u zich aanmeldt, maar uiteindelijk niet aanwezig bent op het event zijn wij helaas genoodzaakt om €50 in rekening te brengen i.v.m. een onbenutte gereserveerde plek)

Event: Over naar waterstof, en dan?
Het event bestaat uit verschillende presentaties en demonstraties van diverse gastsprekers, namelijk:

Jarig Steringa (Gasunie)
Jarig Steringa behandelt tijdens zijn presentatie verschillende prangende vragen: Waarom overgaan van aardgas naar waterstof? Welke voorbereidingen zijn er nodig? De voor- en nadelen van waterstof t.o.v. aardgas, de tijdlijn van het uitrollen van het waterstof netwerk en de voordelen van waterstof t.o.v. elektriciteit als energiedrager.

Stork Thermeq
Stork Thermeq verzorgt op dit event een unieke demonstratie van een zelfontwikkelde waterstofbrander. Stork Thermeq gaat dieper in op de waterstofbrander en demonstreert hoe dit in zijn werk gaat.

John de Weerd (van Empel Inspectie en Advisering)
John de Weerd gaat tijdens zijn presentatie dieper in op de normontwikkeling van aardgas naar waterstof toe: Wat houdt dit in, hoe komt de wet- en regelgeving eruit te zien en wat is de rol van van Empel Inspecties en Advisering in deze energietransitie? 

Arthur Grooten (Tata Steel)
Arthur Grooten introduceert tijdens zijn presentatie Tata Steel en vertelt over de volgende onderwerpen: Huidige waterstofinstallaties en verbuikers, eisen/regels bij Tata Steel m.b.t. waterstofleidingen/installaties en de waterstofroute.

Wijziging SCIOS-portaal – Gevolgen voor u als opdrachtgever

By | Nieuws, Overig

Sinds oktober 2021 is de SCIOS Certificatieregeling aangepast kijkende naar de termijn dat een inspectiebedrijf wijzigingen kan doorvoeren in het SCIOS-portaal. Het inspectieresultaat van inspecties met een inspectiedatum vanaf 1 januari 2022, is na 12 maanden niet meer te wijzigingen in het SCIOS-portaal. Hierna zal er een volledig nieuwe inspectie uitgevoerd dienen te worden. Met het doorvoeren van de laatste update van het SCIOS-portaal is deze stelling ook doorgevoerd voor inspectie van voor 1 januari 2022. Het betreft dus een algemene stelling voor álle inspecties. Kijkende naar de doorlooptijden binnen de inspectiebranche dient u uiterlijk na 9 maanden uw herbeoordeling aan te vragen. U loopt anders het risico dat een inspectiebedrijf geen ruimte meer heeft om aan uw aanvraag te voldoen.

Wij wijzen u erop dat dit termijn enkel aangeeft wanneer een inspectiebedrijf het resultaat in het SCIOS-portaal kan wijzigen. Het betreft niet uw hersteltermijn. Voor inspecties die vallen onder de SCIOS Deelregeling Stookinstallaties betreft de hersteltermijn twee weken na ontvangst van het inspectierapport en staat beschreven in het Activiteitenbesluit. Voor de inspecties die vallen onder de SCIOS Deelregeling Elektrisch materieel zijn er enkele mogelijkheden. Voor SCIOS Scope 10 wordt de NTA 8220 gehanteerd die voor bepaalde classificaties verwijst naar een termijn van 3 maanden. U bent als installatie-eigenaar zelf verantwoordelijk voor het bepalen van de hersteltermijnen en het beheer van de herstelwerkzaamheden. Zorg dat u specialisten bij uw organisatie betrokken hebt die deze inschatting op een verantwoorde wijze kunnen maken voor u.

Voor alle inspecties in beide SCIOS Deelregelingen kan het voorkomen dat er een constatering wordt gedaan die per direct actie vereist. U wordt hier ook direct van op de hoogte gesteld.

Wijzigingen SCIOS-portaal

By | Nieuws, Overig

SCIOS wijzigt het portaal. Dit betreffen enkele wijzigingen zoals bijvoorbeeld de toevoeging van waterstofleidingen, maar er zijn ook wijzigingen die in onze beleving extra aandacht verdienen.

Wijzigingen ten behoeve van herbeoordelingen
Het afmelden van inspecties in het landelijk SCIOS-portaal waarvan de inspectiedatum meer dan 12 maanden geleden is, is vanaf heden ook technisch NIET meer mogelijk. De stelling is al vanaf oktober 2021 actief, maar nu dus ook doorgevoerd in het SCIOS-portaal. De motivatie hiervoor is als volgt:

 • Het is niet redelijk van een inspectiebedrijf te verwachten dat het een goedkeurende verklaring afgeeft van een installatie de het meer dan een jaar niet heeft gezien.
 • De wettelijke hersteltermijn bij stookinstallaties is twee weken conform het Activiteitenbesluit. Dit is ook altijd al zo geweest.
 • De advieshersteltermijnen bij elektrische installaties liggen voor enkele inspecties vast. Dit kan bijvoorbeeld bij SCIOS Scope 10 conform de NTA 8220 3 maanden zijn.

Enorm belangrijk om te vermelden dat de hersteltermijnen los staan van de 12 maanden die geboden worden aan de inspectiebedrijven om een inspectieresultaat in het landelijk SCIOS-portaal te wijzigen.

Wijzigingen ten behoeve van “Verklaring met constateringen”
Verklaringen MET constateringen voor SCOPE 10 en SCOPE 12 (en in de toekomst SCOPE 8 EBI en SCOPE 8 PI) worden NIET meer gegenereerd. Deze verklaringen ontvangt u dus niet meer bij uw aangeleverde rapportages en zijn ook niet meer te downloaden vanuit het SCIOS-portaal.

De reden hiervoor is de ruis die ontstaat door het niet volledig lezen van de toelichting op deze verklaringen. Het is immers van belang dat bij constateringen een installateur actief aan de slag gaat om deze constateringen op een juiste wijze te verhelpen. Er wordt vanaf heden enkel nog maar een verklaring meegezonden indien alle constateringen zijn weggenomen.

Auteur: Dré Timmermans

Strategiekaart 2023

By | Nieuws, Overig

Strategiekaart 2023

Inmiddels zijn we alweer een kwart jaar op weg met onze strategie voor 2023. Een strategie waar uiteraard weer een bijpassende strategiekaart bijhoort, verzorgt door HKB | Voor succesvoller ondernemen! Hiermee brengen we onze visie, missie ambitie en kernwaarden op een visuele wijze weer. De strategiekaart hangt altijd op een prominente plek op ons kantoor. Zo nemen we het hele team mee in de strategie van van Empel Inspecties en Advisering en B&R Inspectie en Advies.

𝗢𝗻𝘇𝗲 𝗺𝗶𝘀𝘀𝗶𝗲
“Van Empel en B&R worden dé adviserende kenniscentra die waarborgen dat ons werkveld op een bewuste manier kan bijdragen aan het verlagen van de milieubelasting, efficiënt gebruik van energie en het maximaliseren van de veiligheid. Wij doen dit samen met onze klanten vol passie en enthousiasme”.

17 november: Inspectie Meetmarkt in Cuijck

By | E-inspecties, Evenementen, Nieuws

Inspectie Meetmarkt

Op donderdag 17 november staan van Empel Inspecties en Advisering en van Empel Opleidingen en Training op de Inspectie Meetmarkt in Cuijck!

Deze informele bijeenkomst is voor iedereen die zich bezig houdt met inspecties van (met name) elektrische installaties. De dag wordt verzorgd door verschillende bedrijven die zich bezig houden met meetapparatuur, hulpmiddelen en software die bedoeld zijn voor het uitvoeren van inspecties en het rapporteren daarvan. Gedurende de dag zijn er een aantal lezingen met als uitgangspunt SCIOS Scope 12.

? Donderdag 17 november 2022
?️ Van Der Valk Hotel Cuijk (Raamweg 10, 5431 NH Cuijk)
www.inspectie-meetmarkt.nl

Vanuit van Empel Inspecties en Advisering wordt de presentatie door John de Weerd (accountmanager) verzorgd met het onderwerp: “Doe mij maar een inspectie van de elektrische installatie!” Benieuwd naar de andere presentaties? Bekijk dan het volledige programma op: www.inspectie-meetmarkt.nl/presentatie-tijden

Wil jij (gratis!) aanwezig zijn op de Inspectie Meetmarkt? Meld je dan nu aan via: www.inspectie-meetmarkt.nl/aanmelden/

Graag tot dan!

Meer informatie

Waarom kiezen voor van Empel Inspecties en Advisering