Nieuws en Cases

Hieronder vindt u een overzicht van actualiteiten, lezerswaardigheden en bijzondere voorvallen in ons werkgebied. Wilt u automatisch op de hoogte blijven van het meest actuele nieuws over branche gerelateerde items? Volg ons dan via onze social media-kanalen of schrijf u in voor onze nieuwsbrief.

We gaan weer schakelen!

By | Hé van Empel

We gaan weer schakelen…..en testen!

van Zomer naar Winter

Zomertijd is de tijd die gedurende de zomermaanden wordt aangehouden door de klok een uur vooruit te zetten, dit wil zeggen de klok een uur voor te laten lopen op de standaardtijd (die in dit verband ook wel wintertijd genoemd wordt). In oktober zetten we de klok dan weer een uurtje terug. Mooie gelegenheid om te schakelen.
Lees meer

Extra inspecties na stalbranden

By | Hé van Empel, nieuws

Verbond van Verzekeraars: extra inspecties na stalbranden

Bron: Brandveilig.com

kuikens stalbrandVerzekeraars onderzoeken of het mogelijk is om bij veehouderijbedrijven extra risicogerichte inspecties uit te voeren, bijvoorbeeld naar de elektra. Dat plan komt na een aantal stalbranden waarbij talloze varkens en kippen zijn omgekomen. De verzekeraars willen zo meer schade en dierenleed voorkomen.

Samen met zijn leden onderzoekt het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om tijdens een extra inspectieronde de belangrijkste risico’s bij veehouderijen tegen het licht te houden. Zo ontstaan veel stalbranden door problemen met de elektra. Daar hebben verzekeraars veel kennis over in huis. Het verbond adviseert zijn leden om de controles uit te voeren bij bedrijven die grote aantallen dieren huisvesten.

Lees meer

Conceptversie erkenningsregeling installateurs openbaar

By | Hé van Empel

Erkenning: branche met billen bloot

Bron: Installatie.nl

De nieuwe erkenningsregeling gaat zwaardere eisen stellen aan uitvoerend installateurs. Het openbare register kan daarnaast, berispen, schorsen en erkenningen intrekken. Dit blijkt uit een conceptversie die ter kritiek aan de branche is aangeboden.

De eenduidige erkenningsregeling is een initiatief van KvINL en Sterkin, die nu nog ieder afzonderlijk een erkenningsregeling beheren die naar eigen zeggen ‘niet in alle gevallen voldoet aan de toenemende eisen.’ De erkenningsinstanties gaan op termijn samen. De nieuwe zwaardere erkenning moet daarnaast ook aansluiten bij de ontwikkelingen rond kwaliteitsborging die in de bouwwereld spelen. Per 1 januari 2019 komt er bijvoorbeeld een wettelijke basis voor installatiewerk aan gasinstallaties. Dit betekent dat enkel bedrijven die volgens de nieuwe systematiek ‘erkend’ zijn gasketels aan mogen sluiten, en onderhoud uit mogen voeren, en niet-erkende bedrijven zich moeten beperken tot niet-gasgerelateerd werk.  De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam in 2015 al met deze aanbeveling, nadat het een groot aantal koolmonoxide-incidenten had onderzocht. De bestaande erkenningsregelingen konden volgens de Raad de veiligheid van burgers niet borgen.

Lees meer

Overstap naar een CO2-arme economie

By | Hé van Empel

Verplichte gasaansluiting voor nieuwbouwwoning vervalt

Bron: Ministerie van Economische Zaken
De wettelijke verplichting om nieuwbouwwoningen aan te laten sluiten op het gasnet komt te vervallen. Hiermee neemt het kabinet een belangrijk stap in het terugdringen van de CO2-uitstoot.  Minister van Economische Zaken, Henk Kamp, heeft hiervoor vandaag een wetswijziging naar de Tweede Kamer gestuurd.

Minister Kamp: ‘In de Energieagenda heeft het kabinet aangegeven dat in 2050 de CO2-uitstoot naar bijna nul moet zijn teruggebracht. Om dat te bereiken, moeten we ook van het aardgas af. Want een groot deel van de CO2-uitstoot, zo’n 30 procent, wordt nu nog veroorzaakt voor het verwarmen van woningen, gebouwen en tuinbouwkassen. Met het laten vervallen van de verplichte gasaansluiting bij nieuwbouwwijken nemen we opnieuw een belangrijk stap op weg naar het terugdringen van deze CO2-uitstoot.” Voorwaarde daarbij is wel dat er een alternatieve infrastructuur beschikbaar is die in de warmtebehoefte van de woningen kan voorzien. “Van deze maatregel zal dan ook een stimulerend effect uitgaan op de totstandkoming van alternatieve warmtebronnen,” aldus de bewindsman.
Lees meer

Doe mij maar een NEN 3140 inspectie…

By | Hé van Empel

Doe mij maar een NEN 3140 inspectie…

NEN3140Toe aan een nieuwe auto? Dan belt u toch gewoon een willekeurige dealer en zegt u: ‘Doe mij maar een auto…’. Het maakt u immers toch niet uit wat voor merk, type, kleur of omvang deze heeft. ‘O ja, hij mag niet te duur zijn.’

Klinkt een beetje vreemd, toch? De verkoper aan de andere kant van de lijn zal waarschijnlijk toch wel doorvragen of er zaken zijn waarmee hij rekening moet houden, zoals een budget, misschien de omvang van uw gezin en de (wat langere) afstanden die u rijdt. Allemaal vragen om uw behoefte af te stemmen op het te leveren product. Misschien toch even langsrijden en wat modellen bekijken.

Doe mij maar een NEN 3140-inspectie

Met grote regelmaat krijgen wij deze vraag, eventueel aangevuld met de opmerking: ‘Moet ik hebben voor mijn verzekering…’. Vragen over de omvang van de uit te voeren inspectie blijven onbeantwoord. ‘Doe maar even een prijsje.’
Lees meer

Risico’s in beeld wint Echte Preventie Award 2017

By | Evenementen, Seminar

Risico’s in beeld wint Echte Preventie Award 2017

Echte Preventie Award 2017In de afgelopen periode ontvingen we weer  veel ideeën over Echte Preventie. Vijf partijen hebben zich uiteindelijk aangemeld voor De Echte Preventie Award 2017. De vraag was: Wie van deze partijen benadert ‘Echte Preventie’ het meest?
Er is massaal gestemd en uiteindelijk is met 49% van de  uitgebrachte stemmen Risico’s in Beeld de winnaar van de Echte Preventie Award 2017 geworden. Op 20 mei aanstaande zal deze tijdens Kempentech 2017 worden uitgereikt.
Lees meer

Het Echte Preventie seminar 2018

By | Evenementen, nieuws, Seminar

Het Echte Preventie seminar 2018

CineMec Utrecht
Op 22 maart 2018 organiseert Van Empel Inspecties en Advisering opnieuw het Echte Preventie seminar, een inspirerend evenement in het CineMec theater te Utrecht.
Een geheel verzorgde middag, inclusief lunch, met diverse interessante sprekers die vanuit meerdere invalshoeken het thema “Echte Preventie” zullen belichten. Daarnaast is er, wederom onder de enthousiaste leiding van dagvoorzitter Richard Engelfriet ruim baan voor uw vragen, suggesties en ervaringen over dit onderwerp.
Echtepreventie staat voor alles wat gericht is op het daadwerkelijk voorkomen (en dus niet beperken!) van een calamiteit.

U bent of kent een inspirerende spreker

We zijn druk al doende met de invulling van het programma voor 2018 en wellicht hebt u recent iemand gehoord of gexzien waarvan u denkt dat hij of zij een goede aanvulling voor ons thema Echte Preventie kan zijn. Laat het ons dan even weten. Alvast bedankt.

Meer informatie en aanmelden

SCIOS breidt aantal scopes uit

By | Hé van Empel

SCIOS breidt aantal scopes uit

Bron: Installatie.nl

VE-sfeer-011De SCIOS-inspecties voor stookinstallaties worden vereenvoudigd en praktischer. Daarnaast komen dit jaar nieuwe scopes voor brandrisico-inspecties en explosieveiligheid. Dit betekent dat het werkgebied voor SCIOS-inspectiebedrijven vergroot kan worden. Op dit moment hebben 200 inspectie- en onderhoudsbedrijven in Nederland één of meerdere scopes van het kwaliteitssysteem, waarbij zowel de bedrijven zelf als de inspecteurs/monteurs gecertificeerd zijn door een certificatie-instelling. Het gros hiervan houdt zich bezig met scope 1 en 2, daaronder vallen de (collectieve) stookinstallaties (inclusief de brandstoftoevoerleidingen) van woongebouwen, utiliteitsgebouwen en MKB-bedrijven.
Lees meer

Van Empel op KempenTech 2017

By | Evenementen, Seminar

Van Empel op KempenTech 2017

KempentechVrijdag 19 en zaterdag 20 mei presenteren Kempische bedrijven zich op KempenTech. Ze laten hun technische specialismen, innovaties en machines zien tijdens de Dutch Technology Week. In de Kempen worden veel technische topprestaties geleverd, door onze eigen Kempische mensen. Daar mogen we trots op zijn. Op KempenTech zetten we de Kempische bedrijvigheid en techniek in de spotlight!
Lees meer