Erkenning: branche met billen bloot

Bron: Installatie.nl

De nieuwe erkenningsregeling gaat zwaardere eisen stellen aan uitvoerend installateurs. Het openbare register kan daarnaast, berispen, schorsen en erkenningen intrekken. Dit blijkt uit een conceptversie die ter kritiek aan de branche is aangeboden.

De eenduidige erkenningsregeling is een initiatief van KvINL en Sterkin, die nu nog ieder afzonderlijk een erkenningsregeling beheren die naar eigen zeggen ‘niet in alle gevallen voldoet aan de toenemende eisen.’ De erkenningsinstanties gaan op termijn samen. De nieuwe zwaardere erkenning moet daarnaast ook aansluiten bij de ontwikkelingen rond kwaliteitsborging die in de bouwwereld spelen. Per 1 januari 2019 komt er bijvoorbeeld een wettelijke basis voor installatiewerk aan gasinstallaties. Dit betekent dat enkel bedrijven die volgens de nieuwe systematiek ‘erkend’ zijn gasketels aan mogen sluiten, en onderhoud uit mogen voeren, en niet-erkende bedrijven zich moeten beperken tot niet-gasgerelateerd werk.  De Onderzoeksraad voor de Veiligheid kwam in 2015 al met deze aanbeveling, nadat het een groot aantal koolmonoxide-incidenten had onderzocht. De bestaande erkenningsregelingen konden volgens de Raad de veiligheid van burgers niet borgen.

Hogere eisen

In de aanloop naar die wettelijke erkenning voor de gasinstallaties, die wordt opgesteld door het ministerie van Binnenlandse Zaken, werkt de branche zelf dus al aan een sectorbrede verzwaring van de huidige erkenningen. Zo worden hogere eisen gesteld aan opleiding en bijscholing van werknemers, moeten bedrijven aantoonbaar beschikken over de juiste voorschriften en gereedschappen, beschikken over een intern controlesysteem, en hun werkvoorraad documenteren. Erkende bedrijven krijgen elke twee jaar een controle, waarbij werk en bedrijfsorganisatorische zaken steekproefsgewijs tegen het licht gehouden worden.

Schorsing en intrekken

De Erkenningsorganisatie, die het openbare register beheert, kan boetes opleggen voor het niet nakomen van audits en controles. Bij het stelselmatig niet nakomen van (administratieve) afspraken kan een bedrijf 2 weken tot 6 maanden worden geschorst. Dit geldt ook wanneer een bedrijf levensbedreigende fouten heeft begaan, of controles ontduikt. Tijdens een schorsing mag een installateur wel fouten herstellen of werk afmaken. Komt de installateur de voorwaarden van de schorsing niet na, of gaat het binnen een jaar opnieuw in de fout, dan mag de installateur zich niet langer ‘erkend’ noemen, wat ook zichtbaar zal zijn in het openbare register.

Belanghebbenden en installatiebedrijven kunnen tot 8 september reageren op de concept erkenningsregeling. Hierna wordt de regeling in detail uitgewerkt.

Het concept inzien kan via deze link.