Nieuw aardgas?

gasDe minister heeft in 2012 gezegd: G+ gas wordt niet eerder dan in 2022 ingevoerd in het gasnet.

Echter, het zou nog wel eens veel langer kunnen duren dan 2022. Dat komt doordat Nederland nog behoorlijk lang vooruit kan met het Gronings gas, want:

  • Nederland exporteert veel minder gas dan voorheen naar Frankrijk en Duitsland en houdt meer G-gas over voor eigen gebruik.
  • Door energiebesparende maatregelen is er steeds minder gas nodig, wat zich in eerste instantie zal beperken tot de woningbouw en de lichte utiliteit.

Aardgas is toch aardgas?

Helaas niet. Het Groningse aardgas wat vanaf de 60-er jaren in Nederlandse huishoudens wordt gestookt is (was) van een heel constante kwaliteit en precies daarop is uw CV-ketel afgestemd en gebouwd. De samenstelling van de geïmporteerde gassoorten zijn, afhankelijk van waar ze vandaan komen, heel erg verschillend. Zo bevatten ze niet alleen methaan (CH4) zoals in het Groningse gas, maar ook andere koolwaterstoffen (onder andere ethaan, propaan) en soms ook waterstof. Daarnaast zitten er in de meeste van deze gassoorten ook hogere hoeveelheden verontreinigingen, zoals zwavel.

Geschiktheid gastoestellen voor ander gas

aardgasNederlandse gastoestellen moeten klaar zijn voor andere gassoorten met ingang van 1 januari 2018, dat wil zeggen:

  • Ze moeten dan geschikt zijn voor een grotere bandbreedte van de Wobbe-index (code K).
  • Ze moeten geschikt worden gemaakt voor hoogcalorisch gas  (code E).

Toestellen die onder de GAD vallen en die in de handel worden gebracht, moeten daarom vanaf 2018 zijn voorzien van de code IEK.

Wat voor gas krijg ik dan in 2022?

Dat weet nog niemand. Of beter gezegd, als het aan de Nederlandse overheid ligt, krijgt u een ratjetoe van al die geïmporteerde gassoorten afhankelijk van wat er op het moment van levering toevallig beschikbaar is. Anders gezegd, de gaskwaliteit kan na 2021 per dag veranderen. De bandbreedte van het nieuwe aardgas is begin 2013 vastgelegd in NTA 8837. Daarmee wordt ook duidelijk hoeveel de gaskwaliteit (tussen onder- en bovengrenzen) kan variëren.

Vergoedt iemand mijn kosten als ik straks moet ombouwen en/of vervangen?

Opnieuw een eenvoudig antwoord: nee. De kosten die u moet maken om straks nog te kunnen stoken en koken draagt u helemaal zelf. Als u niets doet en er ontstaat straks schade, dan wordt die schade zelfs niet door uw verzekering vergoed.

Veiligheid

keuringWij adviseren u wel, los van alle keurmerken en dergelijke, om uw installaties te laten controleren, kort voor of na het ‘nieuwe gas’, op juiste verbranding en afstellingen. Dit is van belang voor de veiligheid en continuïteit van uw installaties.

Van Empel Inspecties en Advisering zal u hierover al vanaf 2018 gaan informeren in onze inspectierapporten, daar de volgende inspecties van die installaties vanaf 2022 weer aan de orde zijn.