Verbond van Verzekeraars: extra inspecties na stalbranden

Bron: Brandveilig.com

kuikens stalbrandVerzekeraars onderzoeken of het mogelijk is om bij veehouderijbedrijven extra risicogerichte inspecties uit te voeren, bijvoorbeeld naar de elektra. Dat plan komt na een aantal stalbranden waarbij talloze varkens en kippen zijn omgekomen. De verzekeraars willen zo meer schade en dierenleed voorkomen.

Samen met zijn leden onderzoekt het Verbond van Verzekeraars de mogelijkheden om tijdens een extra inspectieronde de belangrijkste risico’s bij veehouderijen tegen het licht te houden. Zo ontstaan veel stalbranden door problemen met de elektra. Daar hebben verzekeraars veel kennis over in huis. Het verbond adviseert zijn leden om de controles uit te voeren bij bedrijven die grote aantallen dieren huisvesten.

Verbond van Verzekeraars wil brandrisico bewustzijn bij veehouderijbedrijven vergroten

In Swifterbant is recent een stal met 40.000 kippen volledig in de as gelegd. Honderden varkens om het leven in het Twentse Agelo, nadat een schuur in brand was gevlogen. Vorige maand kostte een brand in een megastal in Erichem ruim 20.000 varkens het leven. Volgens Wakker Dier zijn dit jaar al 225.000 dieren door stalbranden omgekomen. Samen met onder meer de Dierenbescherming, de brandweer en de verenigde agrarische ondernemers, zetten verzekeraars zich al langere tijd in om het (brand)risicobewustzijn bij veehouderijbedrijven te vergroten. Dat doen ze onder meer met een checklist en preventietips.

Agro Elektra Inspectie (AEI)

Al in 2007 zijn de eerste stappen gezet door verzekeraars en inspectiebranche om dit soort branden, respectievelijk het risico op brand door elektra (één van de meest voorkomende oorzaken) terug te dringen. Hiervoor is de Agro Elektra Inspectie ontwikkeld. Van Empel kan u hierbij van dienst zijn. Wij hebben hiermee de focus op voorkomen; over Echte Preventie gesproken….

Meer artikelen over technische (brand)veiligheid:

Staatssecretaris Van Dam (EZ) wil aanvullende eisen voor brandveiligheid veestallen

Actieplan goede aanzet voor verminderen van kans op stalbranden

Verzekeringsinspecties voor Agro en MKB

Grote brandcompartimenten: brandveiligheid dierenverblijven

Steeds meer branden in CV-ketels door slecht onderhoud

Niet brandveilig maar vluchtveilig

Uitslaande brand in kippenstal