Het is vandaag 21 augustus, al sinds jaar en dag de verjaardag van Ruud van Empel. Wat u misschien niet weet (en Ruud tot voor kort ook niet) is dat deze dag tevens de Werelddag van de Ondernemer is. Het doel van deze dag is om mensen te vertellen wat ondernemerschap, innovatie en leiderschap precies inhouden. Onze jarige vertelt daar dus graag meer over. 

Ondernemer van het jaar? 

Ruud is begin dit jaar genomineerd voor Bergeijkse ondernemer van het jaar. De uitreiking van deze prijs zou eigenlijk plaatsvinden op 17 maart, maar dat kon niet doorgaan. De organisatie heeft nu besloten het naar volgend jaar maart te tillen. “Ik ben trots dat ik door mijn team genomineerd ben voor deze prijs”, vertelt Ruud. “Ik zie mijzelf namelijk echt als een teamspeler.” 

Personeel is niet automatisch een team, daar moet je aan werken. Ik doe dat samen met Dré en Michael. Zonder onze mensen zijn we niets. Als alles verloopt zoals ik dat graag zie, dan kan ik daar echt van genieten.” 

Van werknemer naar ondernemer 

Na jarenlang ervaring op te hebben gedaan bij grotere bedrijven vanuit zijn eigen specialisatie besloot Ruud zich te wagen aan het ondernemerschap. “Ik ontdekte dat ik sneller wilde gaan dan wat ik kon doen als afdelingshoofd van een groter concern”, gaat hij verder. “Ik denk achteraf dat dit mijn geluk is geweest. Ik wist hoe ik het wilde; als kleiner gespecialiseerd bedrijf ben je zelfstandig veel effectiever dan als tak van een groot bedrijf. 

“Daarnaast was de vrijheid om mijn tijdsindeling zelf te kunnen maken een drijfveer om te kiezen voor het ondernemerschap. Veel mensen denken dat vrijheid betekent dat je minder werkt. Dat is niet zo; ik werk tussen de 50 en 60 uur per week en sta iedere dag om half 6 op, maar ik deel mijn dag in zoals ik dat wil.” 

Teamspeler 

Voor Ruud is de drang om grenzen te verleggen en uit te breiden essentieel voor hem als ondernemer. “Één van mijn motto’s is: het is nooit af”, zegt hij. “Daar voeg ik dan aan toe: ‘en als het af is, dan stop ik. Ik presteer beter met een volle agenda en met wat hectiek om me heen. Tegenslagen houden je scherp en alert. Daar functioneer ik beter door. 

Het is alweer een paar maanden geleden dat die hectiek plaatsgemaakt heeft voor onzekerheid. “De afgelopen maanden waren onzeker en spannend, maar ik heb er geen moment slecht door geslapen”, blikt Ruud terug. “Tegelijkertijd heb ik er altijd vol vertrouwen in gestaan. Ik heb mezelf als coach opgesteld aan de zijlijn. Ik vergelijk het wel eens met handbal: ik sta aan de zijlijn en stuur mijn team aan. Wij moeten gezamenlijk de wedstrijd spelen; óf aanvallen óf verdedigen. Ik kan alleen instructies geven: iedereen scherp houden en zorgen dat die koppies niet gaan hangen. Zeker als iemand me dan aanspreekt op hoe iets wat ik zei hem (positief) geraakt heeft, dan geniet ik daar van.” 

Ruud, namens het gehele team van Van Empel Inspecties en Advisering: van harte gefeliciteerd met je verjaardag, en nog vele gezonde jaren gewenst als ondernemer!