Van 2020 naar 2021 – een terugblik én vooruitblik van Ruud en Michael

By 11 januari 2021Geen categorie
VEIA | terugblik 2020 - vooruitblik 2021

Nu 2020 definitief in de boeken staat, is dat voor ons een mooi moment om terug te kijken – maar vooral om de blik voorwaarts te richten. Bij Van Empel Inspecties en Advisering gaan we graag van het positieve uit; hoe was 2020 en wat heeft het ons gebracht? Ruud van Empel en Michael Kuylaars vertellen het u graag.

Een leerzaam jaar

Net zoals bij veel andere bedrijven begon 2020 met een prognose, maar aan het eind van het eerste kwartaal was wel duidelijk dat het dit jaar even anders zou gaan lopen. “Toen de eerste lockdown begon had ik direct door dat het niet zomaar iets was”, blikt Ruud terug. “Er heerste angst rondom het virus. Veel bedrijven maakten pas op de plaats; liever even geen mensen van buitenaf over de vloer. Zodoende dunde onze planning wat uit.”

“Gelukkig hebben we ook veel van deze periode geleerd”, zegt Ruud. “Bijvoorbeeld dat thuiswerken een prima oplossing is, en dat afspraken niet altijd fysiek hoeven maar ook prima als videogesprek kunnen. Dat taboe is doorbroken en dat opent de weg naar de toekomst. Ik heb het afgelopen jaar een enorme veerkracht gezien van onze teamleden. Het was een nieuwe situatie voor ons allemaal, we zijn in het diepe gegooid. Ik ben trots op ons personeel: ze zijn verstandig en pragmatisch met de omstandigheden omgegaan.”

Michael vult aan: “Het was voor ons geen reden om stil te zitten. Sterker nog, we grepen deze kans aan om ons verder te ontwikkelen. Sommige personeelsleden zijn cursussen of trainingen gaan volgen om hun kennis bij te spijkeren. Ondanks dat onze plannen bijgeschaafd moesten worden, hebben wij de tijd die we plots kregen optimaal gebruikt.”

Ook het bereiken van onze klanten en hen voorzien van kennis ging in loop van 2020 makkelijker dan hoe dat in het verleden ging. Een kennissessie via een webinar is makkelijker te organiseren dan een fysieke bijeenkomst waarbij mensen uit het hele land naar één locatie moeten komen. Dus corona heeft ook nieuwe kansen en mogelijkheden gecreëerd die we met beide handen hebben aangegrepen.

2021: voortborduren op het voorgaande

Een andere ontwikkeling vond plaats op bedrijfsniveau. “We zijn gaan kijken naar wat nu echt onze drijfveren zijn, waarom we doen wat we doen”, aldus Michael. “Inspecties zijn noodzakelijk; we controleren installaties op onder andere efficiëntie en veiligheid in het kader van het welzijn van mensen én het milieu. Uiteindelijk willen wij een veilige, werkende installatie, anderzijds een tevreden klant. Daarom gaan we ons dit jaar nog meer richten op advies. In onze ogen is dat de beste manier om beide doelen te bereiken. We willen onze klant tijdens zijn gehele klantreis het gevoel geven dat hij bij ons in goede handen is. Onze proactieve werkmodus vertaalt zich niet alleen naar kennissessies voor klanten, maar ook een actieve betrokkenheid in een vroegtijdig stadium van de bouw. We willen dat klanten ons niet alleen weten te vinden als er een inspectie uitgevoerd moet worden; beter nog kijken wij op voorhand al mee of hun nog te bouwen installatie aan de voorschriften voldoet.”

“We zagen tijdens de tweede, strengere lockdown dat er een soort ‘virusgewenning’ in onze branche was ontstaan”, sluit Ruud af. “Daarom hebben wij voor 2021 ook geen negatief coronascenario uitgewerkt. We zagen dat onze systemen veel beter ingericht waren dan begin dit jaar. We hebben geleerd van 2020 en een veerkracht getoond waarmee we ook de uitdagingen van dit nieuwe jaar aankunnen. Ondertussen blijven we werken aan een bedrijf dat voor zowel klanten als medewerkers aantrekkelijk is.”