Klant aan het woord: Aad Hersbach – Dominial

By 29 september 2020Referenties

Al vanaf 2014 was staalharderij Dominial in Schiedam bezig met het realiseren van een uitbreiding. Het verkrijgen van een omgevingsvergunning (voorheen milieuvergunning) vorderde gestaag, totdat aangescherpte regelgeving omtrent stikstofemissie vorig jaar roet in het eten dreigde te gooien. Kortom, enige haast was geboden. Dominial-directeur Aad Hersbach vertelt u graag hoe Van Empel Inspecties en Advisering het afgelopen jaar tot tweemaal toe klaar stond voor zijn bedrijf. 

Stikstofemissies

Als staalverwerkingsbedrijf is Dominial een zogenaamde energiegebruiker. Voor het bestaande pand waren de vergunningen in orde, maar voor de uitbreiding met nieuwe gasgestookte ovens was er een nieuwe omgevingsvergunning nodig. “De vergunningsprocedure leek de goede kant op te gaan, totdat we te maken kregen met nieuwe eisen omtrent stikstof (NOx)”, blikt Hersbach terug. “Toen hadden we ineens op korte termijn een nieuwe berekening nodig. 

Eén van onze werknemers heeft toen contact gezocht met Van Empel Inspecties en Advisering en zij konden direct schakelen”, gaat hij verder. “Namens Van Empel Inspecties en Advisering heeft Huub dit project aangenomen. De berekening die hij gemaakt heeft was mede nodig voor het verkrijgen van de vergunning. Met name de bereidwilligheid van Huub verdient een aanbeveling; hij begreep de urgentie van ons verhaal en hij heeft ons als een speer geholpen. Middels een AERIUS-rapportage heeft hij onze stikstofemissies en -deposities inzichtelijk gemaakt. 

Tweemaal is scheepsrecht

Een emissieberekening wordt gedaan op basis van een door de overheid bepaalde formule. Niet lang nadat de aanvraag compleet was werd deze formule aangescherpt waardoor er voor de tweede keer een berekening moest worden gemaakt, zo mogelijk met nog meer urgentie. “Toen de aanvraag compleet was moesten wij ook aan kunnen tonen dat onze uitstoot voor Natura 2000 niet schadelijk is”, gaat Hersbach verder. “Wederom sprong Van Empel Inspecties en Advisering in de bres. Inmiddels is de gehele vergunning in orde.” 

In het verleden heeft Dominial meerdere ervaringen met milieubureaus gehad, maar niet altijd positief. “Veel van zulke bureaus maken misbruik van hun machtspositie”, aldus Hersbach. “Je kunt namelijk niet om ze heen. Van Empel Inspecties en Advisering heeft zich echt geprofileerd als de uitzondering daarop. Ik wil Huub in het bijzonder een compliment makenHij heeft zich altijd behulpzaam en meedenkend opgesteld. Wij zijn hem en Van Empel Inspecties en Advisering  zeer dankbaar voor wat zij voor Dominial gedaan hebben.